Om digital inkludering
Omkring 14 prosent av den norske befolkninga over 16 år er ikkje-digitale. Det er 600 000 menneske. Problemet går på tvers av både alder og kjønn, men er særleg utfordrande for dei aller eldste.
Om prosjektet
Prosjektet vil bli tilrettelagt med DigiVestland i førersetet som et "spydspissnettverk" i samarbeid med KS eHelsenettverk. Gjennom å kartlegge og prøve ut forskjellige alternativer for å lette adopsjonen av velferdsteknologiske løsninger, sikter prosjektet mot å redusere barrierer og fremme digital dialog mellom kommune, tjenestemottaker, spesialisthelsetjeneste og eventuelt pårørende. Gjennom innovativ tilnærming og tett samarbeid, er prosjektets ambisjon å bygge bro mellom digitale tjenester og de som står utenfor den digitale sfæren, og dermed styrke hele samfunnets digitale infrastruktur.
DigiVestland har fått innvilga 500 000 kr frå Statsforvaltaren for å auka den digitale kompetansen hos tilsetja, slik at dei kan hjelpa brukarar som har utfordringar på dette området, til å ta i bruk digitale heilsetenestar.
Status per desember 2024
Prosjektet arbeider med kompetansehevende tiltak ut mot helse- og omsorgspersonell i Sunnfjord kommune og Ullensvang kommune i samarbeid med prosjektet Digital hjemmeoppfølging. Målet er å gjøre helsepersonell bedre rustet til å kunne løfte digital helsekompetanse hos sluttbrukere i tjenestene.
Prosjektet Digital inkludering samarbeider med prosjektene i Digital hjemmeoppfølging, under DigiVestland. 30. august var prosjektleder på samling med digital hjemmeoppfølging, Sunnfjord, på Skei og holdt innlegg om digital inkludering, digital helsekompetanse og prosjektet generelt. Sunnfjord kommune har meldt at de ønsker å delta i de kompetansehevende tiltakene. Det samarbeides videre med de for å planlegge gjennomføring.
I Ullensvang kommune skal vi gjennomføre to workshoper, henholdsvis 11.12.24 og 08.01.2025. Programmet er under ferdigstilling, og vi har fått bekreftet innledere fra Norsk Helsenett, KS, HKDIR og Odda frivilligsentral. Vi har og vært i dialog med Digdir, men der er dette er fremdeles uavklart. Tema vil være grunnleggende digital kompetanse, hvorfor digital inkludering er viktig, helsepersonell si rolle i å øke den digitale helsekompetansen hos sluttbruker av tjenesten, jus/etiske utfordringer ved bruk av bankID m.m. Status per dags dato er at fremdriften går som planlagt