Om prosjektet

Om digital heimeoppfølging

Digital heimeoppfølging betyr at heile eller delar av eit behandlingstilbod går føre seg utan fysisk kontakt. Dialog og deling av data skjer digitalt. Ved hjelp av teknologi kan pasienten overføra helseinformasjon til kommunen, fastlegen og sjukehuset. Helsetenesta tek kontakt med pasienten ved teikn til forverring eller dersom målingane er utanfor normalverdien. Det gir medisinfagleg støtte og rettleiing utor behovet til pasienten.

 

Om prosjektet

Sunnfjord kommune er prosjekteigar/vertskommune. Fleire kommunar deltek og dei samarbeid med sjukehusa i regionens helseføretaka. Prosjektet rapportar kvartalsvise til Helsedirektoratet etter oppsetja malar og milepælar. 

Det er to delprosjekt, eit i Helse Førde og eit i Helse Fonna, som samarbeide. Det er for tida 6 kommunar som deltek. Prosjekt i Helse Fonna er knytt til pasientar med kols, diabetes, medan prosjekt i Helse Førde er knytt til brukarar av Frisklivssentraler. Hovudfokus er på eigenrapportering, og oppfølging av helsedata. Prosjektet er eit spreiingsprosjekt og tek sikte på at fleire kommunar deltek etter kvart som det er mogleg.

Status per juli 2024

Begge delprosjekt, både i Helse Førde området og Helse Fonna området,  følgjer nasjonale mål, føresetnader og rapporteringar. Prosjekta har tidlegare avslutta og implementert praksis med samkonsultasjonar ( video i samtid mellom sjukehus, kommunar og pasient/ brukar). I helse Førde området er det knytt til utskrivingar innan psykisk helsevern, medan det i i helse Fonna området er knytt til sårbehandling. Det går føre seg forsking knytt til implementering av desse tenestene, i regi av HVL og Vestlandsforskning.

Prosjekta er no inne i ein fase der pasientar får tenester i forma av eigarapportering, målingar, og helseoppfølging  ut frå innrapportera data. Helseoppfølginga er lagt til legesenter, frisklivsentralar eller heimesjukepleie avhengig av korleis den einkilde kommune har velta å gjere det.

I Helse Førde området gjeld det pasientar/ brukara av frisklivsentralar, fordelt  på 4 kommunar. ( Sunnfjord, Stryn, Sogndal, Luster)   Det går no føre seg aktivt arbeid saman med sjukehuset om å utvida tenesta til pasientar med hjartesvikt og kols. Stad kommune har vore med i tidlegare nasjonale utprøvingar og har digital heimeoppfølging som etablert teneste. P.t er det omkring 30 pasientar so, mottek digital heimeoppfølging frå kommunar i helse Førde området. Det blir hausten 24 arbeid med å tilby digital heimeoppfølging til fleire pasientar i dei involverte kommunane, og til pasientar i nye kommunar. Sjukehuset har ei vesentleg rolle for å få til spreiinga av tenestene.

I Helse Fonna  området gjeld det pasientar med diabetes og med seieande utviding til kols. Det er p.t Ullensvang kommune som tilbyr denne tenesta i  området. Det går drøftingar føre seg med sjukehuset om korleis ein skal gå vidare for å auka volumet av tenesta, og få nye kommunar inn. Det er p.t 6 pasientar i Ullensvang som får digital heimeoppfølging på dette viset.

For begge delprosjekta, og nasjonalt, er det ei utfordring er at det ikkje er integrasjon mellom journalsystem og teknologien. Det skal like fullt ikkje  stoppa opp utviklinga av å tilby digital heimeoppfølging  til pasientar som  kan ha nytte av det. Organisering og tilrettelegging av helseoppfølginga vil og vere sentrale tema frametter.

Det nasjonale prosjektet skal avsluttast ved utgangen av 2024 og det vil bli utarbeid erfaringsrapport.  

Gjennom arbeidet med digital heimeoppfølging har prosjektet hatt tett kontakt med Region Nord Jylland i Danmark om utveksling av erfaringar og mellom anna arrangert læringsopphald (Erasmus + midlar).