Vedtak 

Etter drøfting av fordeler og ulemper ved de to ulike alternativene, ønsker styringsgruppen at DigiVestland sekretariatet setter ned en arbeidsgruppe som
arbeider videre med alternativ B. En utvidet beskrivelse av rammer for hvordan alternativ B kan leveres, legges frem til beslutning i neste styringsgruppe møte.

Saken gjelder

Denne saken legges frem til DigiVestland sin styringsgruppe som en drøftingssak over to møter. Saken har vært utarbeidet i dialog med Digdir, DigiVestlands HR faggruppe og drøftet i DuVe før fremlegg i styringsgruppen.

Bakgrunn for saken

DigiVestland sin styringsgruppe har tidligere hatt kompetanseløft innen digital transformasjon på agendaen, men styringsgruppen ønsket på dette tidspunktet å avvente en oppstart av et mer omfattende og felles program for regionen.

I vår ble et kompetanseløft på område igjen adressert fra kommunene gjennom DigiVestland sitt HR-nettverk. Det uttrykkes nå at økt kompetanse på området er helt nødvendig for å lykkes med å imøtekomme nasjonale strategiske forventninger til kommunal sektor. DigiVestland HR faggruppe ønsker at DigiVestland koordinerer en felles satsing for kommunene i Vestland. Samtidig øker Digdir trykket nasjonalt, for å få til et felles rammeverk og metode for offentlig sektor. Digdir har i den sammenheng vært i dialog med DigiVestland for å søke samarbeid i arbeidet og potensielt bruke kommunene i Vestland som pilot.

Problemstilling og behov

Alle sektorer og forvaltningsnivåer utfordres i dag av digitaliseringen som stadig øker i omfang, kompleksitet, kostnader og risiko. Utfordringene forsterkes ytterligere når antall fellesløsninger øker, flere tjenester er sammenhengende på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer, behov for å strukturere data og bruk av kunstig intelligens øker. Det er en bevegelse fra å ha interne digitale støttesystemer mot digitale tjenester til innbyggerne. Alle kommuner er på denne «digital modenhetsreisen», som påvirker de fleste sider av samfunnsoppdraget. Dette krever kloke ledere med tilstrekkelig forståelse for hvordan teknologi,
digitalisering og omgivelsene (økosystemet) påvirker kommunene. Strategi, ledelse, organisering og hvordan man leverer tjenestene til brukerne endrer karakter.

Perspektiver nasjonalt og regionalt

Nasjonalt 

Endringene drives av den teknologiske utviklingen, innbyggernes ønsker og behov, i samspill med politiske visjoner og strategier. Jf. bl.a. Regjeringens digitaliseringsstrategi fra 2019 og den kommende strategien som dagens regjering vil lansere i juni 2024. Helt sentralt i denne utviklingen står tenkningen om samarbeid, gjenbruk og deling på tvers av sektorer og forvaltingsnivåer. Eksempler på dette er arbeidet med «sammenhengene tjenester», fellesløsninger og utviklingen av «felles digital grunnmur» som utvikles i «økosystemer», eks. digiung.no.

Den sterke iveren etter å «samarbeide, gjenbruke og dele» er imidlertid ikke satt i tilsvarende system når det gjelder felles behov for kompetanse og forståelse av hva digital transformasjon betyr. I dag har Digdir et eget rammeverk de har utviklet som er tilgjengelig for offentlig sektor. Diginettverkene har valgt å kjøpe et rammeverk og metode som bygger på forskningen til Pernille Kræmmergaard i DI2X. Se vedlegg for overordnede illustrasjoner av metodeverkene. Akademia har egne programmer og utdanningsløp innen feltet og det samme har flere av de store konsulenthusene. Det pågår i dag dialog mellom Digdir og KS om det er formålstjeneslig å satse på en felles forståelse, språk og metode i offentlig sektor. Tidslinjen og i hvilket omfang dette kan ta form er høyst usikker.

Regionalt

Alle digi-nettverkene i Norge har per i dag tilbudt sine kommuner kompetanseheving innen digital transformasjon basert på DI2X sitt rammeverk, med unntak av DigiVestland. På initiativ fra DigiVestland sin HR-faggruppe for digitalisering og gjennom Digdir sitt arbeid med å forsøke å forene krefter nasjonalt på området, har DigiVestland sett på ulike alternativ for å levere et kompetanseløft. Det har vært gjennomført en dialog med og i HR faggruppen, med Digdir og øvrige diginettverk i Norge for å søke informasjon og innsikt på feltet. Diginettverkene har valgt konseptet til DI2X – Digitaliserings Instituttet som nevnt over. Arbeidet startet i DigiTrøndelag og er videreutviklet løpende av de ulike nettverkene. Regionene og kommunene har derav ulik fremdrift og ulike erfaringen med konseptet. Diginettverkene satser i dag på en videreutvikling og dokumentering av læringsinnhold i fellesskap.

Digdir ønsker å videreutvikle sin metode for det offentlige og anerkjenner DI2X sin metode som relevant og solid, men påpeker at den er noe mangelfull i sin tilnærming når det gjelder å sette konteksten for offentlig virksomhet og samfunnsoppdraget. En videreføring av rammeverk og metode som andre kommuner har valgt, kan gjøre det enklere og mindre kostbart for Vestlandskommunene å gjennomføre det samme kompetanseløftet. HR faggruppen har fått presentert rammeverket, og har gitt uttrykk for at de ønsker mulighet for en mer fleksibel tilnærming til konseptet. Det er blant annet ønskelig å bygge egen kompetanse på området i regionen.

Mulig tilnærming for å løse behovet

Sekretariatet mener det er to ulike alternativ som fremstår som mest aktuelle for å levere et
kompetanseløft innen digital transformasjon til kommunene i Vestland. Ett av de to alternativene
vil utredes og dokumenteres ytterligere frem mot beslutning, på basis av ønske fra
styringsgruppen.

Alternativ A: Digdir koordinerer nasjonal satsing

Å etablere et felles nasjonalt metode- og rammeverk for kompetanse innen digital transformasjon vil gi felles språk, forståelse og kunnskap for å samhandle mellom kommuner, på tvers av forvaltningsnivå, og ikke minst på tvers av fagdisipliner innen hver organisasjon og samme fagdisipliner på tvers av forvaltningsnivåer. Gevinstene vil kunne bli betydelige for kommuner, stat og det private leverandørmarkedet, både for selve kompetanseløftet og for senere utvikling og drift av digitale løsninger nasjonalt. Utfordringen er imidlertid at dette kan ta svært lang tid å realisere, og det er også knyttet usikkerhet til om konsulenthus og akademia vil satse på et felles rammeverk for digital transformasjon mot det offentlige. Det har vært mindre respons fra aktørene så langt. Det forventes heller ikke at det er realistisk å etablere en stor felles finansieringsordning for et slikt kompetanseløft nasjonalt.

Digdir har så langt ikke formelt besluttet en satsing. Om dette skjer, ønsker Digdir å gjennomføre en markedsdialog for å utrede hvilke type aktører og juridiske konstellasjoner som kan la seg realisere. Innfallsvinkelen blir å satse stort, men å starte smått – gjennom pilotering og utvikling av ny nasjonal metode. En overordnet målsetning er at rammeverket og metode skal kunne ligge åpent på nett og forvaltes i fellesskap i regi av Digdir. 

Ved alternativ A vil DigiVestland sine kommuner være pilot for en nasjonal satsing som Digdir eier. Digdir vil lede og koordinere piloten hvor kommunene bidrar til å definere behov, før anskaffelse og gjennomføring. Digdir indikerer at det er fornuftig å bygge videre på DI2X sitt rammeverk i den nasjonale satsingen. DigiVestland vil koordinere den nasjonale satsingen regionalt. Kommunene må forvente en ordinær kostnad for leveransene, samtidig som de må
stille med ressurser for å bidra til å definere det rette behovet og for å evaluere leveransene i
etterkant av pilot.

Alternativ B: DigiVestland koordinerer regional satsing

Ved en regional satsing vil DigiVestland sammen med kommunene kunne definere satsingens omfang: nivå av gjenbruk av DI2X sitt rammeverk og metode, satsing på å bygge opp egne sertifiserte ressurser i kommunene, tidshorisont for gjennomføring mm. Rammeverket og metode vil da eies av DigiVestland og modellen gir rom for en økonomisk bærekraftig skalering. 

DigiVestland vil lede og koordinere satsingen gjennom å etablere et prosjekt for pilotfasen og HR faggruppen vil bidra til å definere behov. Utviklings- og pilotfasen vil kreve betydelige ressurser og regionen vil bli avhengig av enkelt ressurser, men kan redusere risikoen ved å knytte seg til andre nettverk, akademia og/eller konsulenthus.

Ved alternativ B er det også mulig å ta eksisterende konsept direkte over i leveranse, men på bakgrunn av HR nettverkets vurdering og ønske om å tilpasse rammeverket, samt bygge egen kompetanse på området anbefales dette ikke. Første kull av kommuner vil derfor være pilot for en
tilpasset regional satsing. Digi-nettverkene samarbeider allerede i dag på å videreutvikle sine kompetanseløp og DigiVestland kan dra nytte av dette samarbeidet, samt bidra tilbake i utviklingen. Digdir har også indikert at de kan bidra med kompetanse ved en ren regional satsing. 

For å redusere sårbarheten i gjennomføringsfasen og løfte den faglige kvaliteten, kan man vurdere å bygge ut alternativ B.

Alternativ B – tillegg – Grunnmodul fra akademia
Denne tilnærmingen bygger ut alternativ B, gjennom anskaffelse av grunnkompetanse fra akademia.

Alternativ B – tillegg – støtte fra konsulenthus

Denne tilnærmingen bygger ut alternativ B ved at konsulenthus har sertifiserte ressurser på rammeverket og metode som DigiVestland bygger på grunnlag av DI2X. Ved en slik tilnærming vil DigiVestland koordinere og lede en felles anskaffelse gjennom vertskommune og dens rammeavtaler med konsulenthus.

Mulig organisering og ressursbehov

Begge de to alternativene bør ha en regional styringsgruppe, prosjektledelse og -gruppe, samt en ressursgruppe i utviklingsfasen. Milepæler og tiltak i prosjektet vil være forskjellig avhengig av hvilket alternativ som velges. Det kan være naturlig at DigiVestland sin styringsgruppe er styringsgruppe for prosjektet i utviklingsfasen. Prosjektgruppen settes sammen av HR faggruppe, eventuelle sertifiserte ressurser og kommuner generelt. Ressursgruppe; andre diginettverk, KS, IT i kommuner, samt en koordinator i hver kommune.

Etter videreutvikling av rammeverket og metode vil selve leveransene av kurs, samlinger og egenlæring være en ren administrativ tjeneste.

Videre fremdrift

1) Saken drøftes i styringsgruppen 1. des 2023.
2) DigiVestland setter ned en arbeidsgruppe i henhold til innspill fra styringsgruppen.
3) Arbeidsgruppen utreder ytterligere den retningen styringsgruppen ønsker.
4) Saken besluttes i neste styringsgruppemøte på grunnlag av mer informasjon om valgt tilnærming.

Innspill fra DuVe

DuVe stilte spørsmål om det, dersom kommunene ikke ønsker å være pilot for ny versjon og tilpasset versjon av kompetanseløftet, er mulig å gjennomføre med utgangspunkt i en modell fra digi-nettverk som nylig har gjennomført kompetanseløftet digital transformasjon.