Vedtak

  1. Styringsgruppen vedtar utkast til ny samarbeidsavtale  
  2. Styringsgruppen støtter skissert prosess frem mot signering av ny samarbeidsavtale med kommunene.

 

Bakgrunn

Saken gjeld handsaming av utkast til ny samarbeidsavtale før utsending til kommunane i Vestland fylke, samt kommunikasjonsplan for prosessen.

Saken ble først lagt frem i styringsgruppen den 1. desember 2023, sak 37-23.

Følgende vedtak ble gjort:  

Styringsgruppen ber sekretariatet om å arrangere en strategisamling med tema status på relevante nasjonale og lokale prosesser, rammet inn for å avklare prioriteringer og innretning fremover, deriblant arbeid frem mot ny avtaleperiode. Det opprettes en operativ styringsgruppe bestående av medlemmer i styringsgruppen som støtter og gir innspill til sekretariatets arbeidsgruppe for ny samarbeidsavtale.

Styringsgruppen ba om en god evaluering og bygge videre på erfaringer som er gjort. Arbeidet skal sees i sammenheng med den generelle nasjonale utviklingen, slik at en ny avtale blir best mulig for kommunene.  

 

Saksutredning

Prosess – med kommunikasjonsplan for utsendelse

Prosessen beskrevet under er tilrettelagt for og støttet av operativ styringsgruppe. Det er utarbeidet egen kommunikasjonsplan for siste del av prosessen, når utkast til ny samarbeidsavtale sendes kommunene. Hovedinnhold i informasjonspakken som følger utkast til avtale i utsendelsen til kommunene vil bli lagt frem i møtet den 15. mai.  

Datoer i uthevet, er ikke forankret og booket enda.  

Dato 

 (kan bli mindre forskyvninger) 

Møter og frister                   

desember 2023  

Etablering av en operativ styringsgruppe bestående av medlemmer fra DigiVestland sin styringsgruppe (kommunedirektørene i Stord, Askøy og Solund/styreleder SYSIKT, samt KS Vest og styringsgruppeleder).  

Etablering av arbeidsgruppe for å forberede og utarbeide forslag til ny samarbeidsavtale for DigiVestland. Den nye avtalen skal gjelde fra 1. januar 2025. 

24. januar 2024  

Strategisamling med kommunene i Vestland, med påfølgende arbeid for utarbeidelse av et kunnskapsgrunnlag 

1. april 2024 

Utsendelse av kunnskapsgrunnlag som dokumenterer innsikt i etterlevelse av samarbeidsavtalen og peker retning for videre samarbeid 

30. april 2024 

Frist for tilbakemeldinger fra kommunene på kunnskapsgrunnlaget 

15. mai 2024 

Styringsgruppemøte med fremlegg av ny samarbeidsavtale versjon 0.95, kunnskapsgrunnlag versjon 1.0 med vedlegg  

28. mai 2024 

Kommunedirektør utvalgsmøte (KDU Vestland) med framlegg av ny samarbeidsavtale versjon 0.95 og kunnskapsgrunnlag versjon 1.0 før utsendelse til kommunene for tilbakemeldinger.  

5. juni 2024  

Utsendelse av utkast til ny samarbeidsavtale versjon 0.95 og kunnskapsgrunnlaget versjon 1.0 fra KS til kommunene 

30. juni 2024 

Frist for endelige tilbakemeldinger på utkast til avtale. 

 

20.  august 2024 

Operativ styringsgruppemøte – behandling tilbakemeldinger fra kommuner og endelig avtale   

28. august 2024  

Styringsgruppemøte (ekstra) - vedtak endelig samarbeidsavtale 

4. september 2024 

Utsendelse av ny samarbeidsavtale for politisk behandling.   

Oktober 2024 ultimo 

Operativ styringsgruppemøte – behandling instruks og mandater 

November 2024 primo 

Styringsgruppemøte - vedtak instruks og mandater 

november 2024 medio 

Utsending av sakspapir til representantskapsmøtet  

desember 2024 primo 

Konstituerende møte i representantskapet. Styrende organer og mandater for disse stiftes, samt daglig leder utnevnes.  

Kunnskapsgrunnlag 

Formålet med kunnskapsgrunnlaget er å bedre forståelsen av, og derigjennom forsterke, DigiVestland samarbeidet. Dokumentet setter kontekst for kommunal sektors tjenesteutvikling, utfordringsbildet og digitalisering i et økosystem av aktører for å få til den digitale transformasjonen. Arbeidet i samarbeidet er evaluert med særlige vurderinger rundt interessenter, organisasjonsform og styringsmodell, samt innsatsområder og oppgaver.  

Arbeidsgruppen ga tilbud om individuelle avklaringsmøter for kommunene før fristen for tilbakemelding. Ingen kommuner benyttet seg av dette tilbudet. Det kom inn 8 innspill fra totalt 31 kommuner: 

  • Enkeltstående kommuner; Bømlo, Stord, Øygarden, Alver 
  • Fellesinnspill fra Voss, Sogndal og Kvam 
  • Fellesinnspill fra SysIKT (Askvoll, Fjaler, Hyllestad, Høyanger, Luster, Solund, Sunnfjord, Vik) 
  • Fellesinnspill fra IKT NH (Aurland, Austevoll, Austrheim, Gulen, Masfjorden, Modalen, Osterøy, Samnanger og Vaksdal) 
  • Fellesinnspill fra IKT Nordfjord (Hornindal, Eid, Gloppen, Stryn, Bremanger, Selje og Vågsøy) 

Arbeidsgruppen har loggført, behandlet og derav vurdert om innspillene har medført behov for oppdatering av kunnskapsgrunnlaget.   

Ny samarbeidsavtale 
Ved utarbeidelse av den nye samarbeidsavtalen er blant annet anbefalingene fra kunnskapsgrunnlaget versjon 1.0 lagt til grunn. Avtalen er kvalitetssikre av KPMG.  

Utkast til avtale er forelagt operativ styringsgruppe og vedlagte avtale i denne saken, er oppdatert med innspillene fra møte den 8. mai 2024 (se referat lenger nede).  

I tillegg er avsnitt om deltagere i styringsgruppen oppdatert.  

Avtalen bygger på et oppgavefelleskap mellom kommunene i Vestland med Bergen kommune som kontorkommune. Ny organiserings- og styringsmodell beskriver organer i DigiVestland kommunalt oppgavefelleskap, med representantskap, styringsgruppe og daglig leder. Mandater for styrende organer og øvrig organisering vil bli utarbeidet frem mot konstituerende møte i representantskapet i desember 2024. Et kommunalt oppgavefelleskap gir derav lik mulighet for alle deltagende kommuner å holde seg informert og å påvirke oppgavefellesskapet gjennom representantskapet.  

Formål har fått totalt to nye punkt (det første og siste i punktlisten) og innsatsområder med mål er konkretisert med oppgaver. Utvidet formål gir DigiVestland samarbeidet handlingsrom ved tildeling av nye oppgaver fra KS nasjonalt eller fra kommunene i Vestland. Konkretiserte oppgaver gir økt tydelighet og avgrensing mot IKT-samarbeid.   

Kommunenes ansvar og plikter for å få samarbeidet til å skape verdi er tydeliggjort. Krav til rapportering fra oppgavefelleskapet til styringsgruppen og representantskapet er spesifisert.  

Finansiering og deltageransvar med eierandeler og årlig deltagerinnskudd er presisert i avtalen og bygger på samme beregningsmodell som tidligere, med endring i fastpris og maksimumspris. Fastprisen er senket til NOK 70 000,- og øverste grense er satt til NOK 600 000,-. Kronebeløp per innbygger i kommunen, er økt til NOK 24. Dette gir en litt mer rettferdig fordeling av innskudd i forhold til antall innbyggere, men skjevheter foreligger fortsatt.  

Regler for å tre ut av oppgavefelleskapet er også nedfelt. Endringer til avtalen skal gjøres skriftlig og behandles av representantskapet. Opphøring av oppgavefelleskapet krever 2/3 av stemmene fra representantskapet. 

Ut over dette vises til avtaleutkastet i vedlegg 1, som er kvalitetssjekket av KPMG, og eget notat med deres oppsummering, finnes i vedlegg 5. 

 

Diskusjoner i Operativ styringsgruppe den 8. mai 2024 

Saksnotatet til møtet i operativ styringsgruppe – vedlegg 6- oppsummerer innspill fra kommunene som arbeidsgruppen ønsket føringer for. Nedenfor følger referat fra operativ styringsgruppe sine føringer. Punkt 2 og 3 er oppdatert i vedlagte avtale.  

Berører avtaleutkastet: 

  1. Formål – ingen kommentarer 
     
  2. Innsatsområder og oppgaver;  
    1. ta med «støtte og samarbeid om tjenesteutvikling og gevinstrealisering» under innsatsområdet «Felles nasjonale løsninger». Vurdere om innbygger perspektivet bør komme tydeligere frem 
    2. vurdere under «kompetanse» om ledelse av «digital transformasjon» skal tas med
       
  3. Organisasjons- og styringsmodell: 
    1. Styringsgruppen - finne en annen ordlyd eller ta bort i punkt 3.2 om styringsgruppe leder, da dette ikke trenger å være avtalefestet 
       
  1. Kommunenes plikter – ingen kommentarer 
     
  2. Finansiering: 
    1. Vurdere om innskudd og andel bør hensynta kommunenes inntektsgrunnlag, og simulere hvilken betydning dette kan ha 
    2. Operativ styringsgruppe støttet at det må foreligge en grunnfinansiering for å koordinere aktiviteten som kommer fra den nasjonale samstyringsstrukturen, og at denne i så stor grad som mulig må suppleres med prinsipper for betaling av valgbare tjenester og prosjekter gjort tilgjengelig i fremtidig tjenestekatalog/ porteføljeoversikt.   

Punktene fra operativ styringsgruppe vil bli vurdert og eventuelt innarbeidet i utkastet som sendes til kommunene. 

 

Problemstillinger som ikke berører avtalen, men omhandler delegering av myndighet eller er av administrativ karakter:  

  1. Bergen kommunes bidrag er tilstrekkelig kommunisert i kunnskapsgrunnlaget, både det nasjonale og regionale bidraget. Det er viktig å få frem at de regionale rollene, inkludert «verts rollen for samarbeidet» og lederrollen for styringsgruppen kan bekles av andre kommuner enn Bergen. Det må utarbeides oversikt hva denne type rolle/ oppgave krever av kapasitet og kompetanse, i tillegg må det komme tydelig frem at de rollene/ oppgavene ikke er finansiert av grunnfinansieringen, men som del av egenbidraget fra kommunene som bekler rollene.   
     
  2. Det bør søkes løsning der kommuner/ IKT-samarbeid kan bli en aktiv del av saksforberedelsene. Dette må skrives ut for å sikre forutsigbarhet, rolleforståelse og kapasitetsavklaringer.    
     
  3. Periodisk utskifting av ledelse av faggrupper bør tilstrebes 
     
  4. Kommuner som ikke er med eller vurderer å ikke delta; KS tar en rolle i denne forankringen 

Kommunikasjonsplan: avtalen sendes ut den 5 juni av KS med frist 30. juni. Informasjonspakke utarbeides. 

Punktene over vil hensyntas i utforming av instrukser og mandater frem mot konstituerende representantskapsmøte i desember.