Vedtak

Styringsgruppen vedtar revidert budsjett 2024.

Bakgrunn for saken

Saken er oppfølging av sak 38-23 «Budsjett 2024». Budsjettframlegget tok ikke høyde for tildeling fra Statsforvalteren, verken på finansierings- eller utgiftssiden. Styringsgruppen vedtok framlagt budsjett som grunnlag for driften i 2024, men ba sekretariatet om å fremme sak om budsjettjustering når skjønnsmidler fra Statsforvalteren i Vestland er tildelt og regnskap, inkl. overføring av drifts- og prosjektmidler, for 2023 er klart.  

Regnskap for 2024 ble orientert om i sak 07-24 «Årsmelding og regnskap». Denne saken omhandler konsekvenser av Statsforvaltaren Vestland sitt vedtak om tildeling av skjønnsmidler 2024 som styringsgruppen besluttet å søke på i sak 30-23 «Søknader om fornyingsmidler til digitalisering og innovasjon», samt justering av finansiering og prosjekter. Største endringen er tilskuddet til PLL- regional utbredelse, på over 6. mill. 

Tildeling prosjektskjønn 2024 

DigiVestland søkte om fornyingsmidler til seks prosjekt/tiltak, til sammen 8.4 mill. Statsforvaltaren i Vestland tildelte DigiVestland 2,6 mill, fordelt på fire prosjekt/tiltak: 

Prosjekt 

Søkt beløp 

Tildelt beløp 

VT til barn og unge med nedsatt funksjonsevne 

kr 1 450 000  

 kr 800 000  

Digital hjemmeoppfølgning (DHO) 

kr 1 600 000  

 kr 800 000  

Digital inkludering 

kr 1 650 000  

 kr 500 000  

Digitalisering av planprosessen 

kr 1 000 000  

 kr 500 000  

Sikkerhetssamarbeid i Vestland 

kr 2 000 000  

 kr            0    

IT-samarbeid Vestland 

kr 700 000  

 kr            0    

 Som det går frem av tabellen er tildelt beløp lavere enn omsøkt beløp for de fire tildelte prosjektene. I neste avsnitt blir konsekvenser for prosjektene beskrevet. Oppsummert vil alle prosjektene gjennomføres, men med reduksjon i omfang eller nivå. 

 

 

Konsekvenser for gjennomføring av omsøkte prosjekt

Velferdsteknologi til barn, unge og voksne med nedsatt funksjonsevne

Søkt beløp: kr 1 450 000 
Tildelt beløp: kr 800 000 

Konsekvenser:  
For prosjektet som jobber med implementering av velferdsteknologi til barn, unge og voksne med nedsatt funksjonsevne vil redusert tilskudd jf. søknad til Statsforvalter medføre redusert aktivitet på enkelte områder, og en streng prioritering av aktivitetene i 2024. Prosjektet har fått tilskudd fra Helseteknologiordningen og sammen med dette tilskuddet, og tilskudd fra Statsforvalter og samarbeid med kommunenettverket vil vi kunne ivareta det vesentligste av aktivitetene og framdriftsplanen som er lagt for 2024. Dersom det blir behov for å styrke tiltaket med tilleggsbevilgninger, vil styringsgruppen få egen sak om dette ved en senere anledning. 

Konklusjon:  
Tiltakene i søknaden vil la seg gjennomføre på tross av lavere tildelingsbeløp, ved å justere nivå og omfang av aktiviteter og ressurser innenfor program for velferdsteknologi. 

 

Digital hjemmeoppfølging (DHO)

Søkt beløp: kr 1 600 000 
Tildelt beløp: kr 800 000 

Konsekvenser: 
For prosjektet som jobber med digital hjemmeoppfølging vil redusert tilskudd jf. søknad til Statsforvalter medføre redusert aktivitet på enkelte områder, og en streng prioritering av aktivitetene i 2024. Prosjektet har fått tilskudd fra Helseteknologiordningen og sammen med dette tilskuddet, og tilskudd fra Statsforvalter og samarbeid med kommunenettverket vil vi kunne ivareta det vesentligste av aktivitetene og framdriftsplanen som er lagt for 2024. 

Dersom det blir behov for å styrke tiltaket med tilleggsbevilgninger, vil styringsgruppen få egen sak om dette. 

Konklusjon:  
Tiltakene i søknaden vil la seg gjennomføre på tross av lavere tildelingsbeløp, ved å justere nivå og omfang av aktiviteter og ressurser innenfor program for velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging. 

Digital inkludering

Søkt beløp: kr 1 650 000 
Tildelt beløp: kr 500 000 

Konsekvenser: 
For prosjektet som skal jobbe med digital inkludering vil redusert tilskudd jf. søknad til Statsforvalter medføre redusert aktivitet på enkelte områder, og en streng prioritering av aktivitetene i 2024. Prosjektet vil implementeres i delprosjektene Velferdsteknologi til Barn, unge og voksne med nedsatt funksjonsevne, og Digital hjemmeoppfølging og samarbeid med kommunenettverket for å kunne ivareta det vesentligste av aktivitetene og framdriftsplanen som er lagt for 2024. Det er viktig å se disse prosjektene i en sammenheng, og hvordan man kan bruke ressursene på en helhetlig måte inn mot brukergruppene. 
Dersom det blir behov for å styrke tiltaket med tilleggsbevilgninger, vil styringsgruppen få egen sak om dette. 

Konklusjon:  
Tiltakene i søknaden vil la seg gjennomføre på tross av lavere tildelingsbeløp, ved å justere omfang og aktiviteter og ressurser innenfor og i samarbeid med delprosjektene Digital hjemmeoppfølging, Velferdsteknologi til barn, unge og voksne med nedsatt funksjonsevne og nasjonalt program for velferdsteknologi. 

Digitalisering av planprosessen

Søkt beløp: kr 1 000 000 
Tildelt beløp: kr 500 000 

Konsekvenser:  
Prosjektet digitalisering av planprosessen har som målsetning å tilrettelegge for bedre kvalitet i planprosessen og tilhørende sluttresultat, økt grad av automatisering, bedre tilgjengeliggjøring av grunnlagsdata (gjeldende reguleringsplan, planbestemmelser, m.m.) og økt grad av standardisering i alle ledd. Faggruppen i samarbeid med Nettverk for digitalt planregister har gjennom arbeidsmøte utpekt tre konkrete områder, i prioritert rekkefølge; pilotere nasjonale sjekklister for plan, analyse av planprosessen fra A til Å (SOSI 5.0) og forslagsbase med samhandlingsrom. Med redusert bevilgning er det naturlig å avgrense omfanget til et evt. to av områdene. 

Konklusjon:  
Intensjonen i søknaden lar seg realisere selv med halvert tildeling i forhold til søkt beløp. Tematikken er fortsatt økt kvalitet, automatisering, standardisering m.m. innenfor planområdet, men med et mer avgrenset tema knyttet til sjekklister plan. Det vil være en viktig prioritering for faggruppen at tildelte midler blir disponert på en slik måte at det gir merverdi for medlemskommunene i DigiVestland i form av kunnskapsdeling og minimum et fysisk møtepunkt i løpet av prosjektperioden.       

IT-samarbeid Vestland

Søkt beløp: kr 700 000 
Tildelt beløp: kr 0 

Konsekvenser: 
IT-samarbeid prosjektet endrer innhold og karakter, jfr. Styringsgruppesak 5-24. Samarbeid innen IT utføres som aktiviteter og ikke som prosjekt. Første aktivitetene går direkte i å kartlegge aktuelle konsepter som kommuner er interessert i å samarbeide om. Selve arbeidet utføres i faggruppe for IT-drift i DigiVestland. Styringsgruppens vedtak gir rom for en smidig tilnærming til samarbeid om tiltak, aktiviteter og mulige prosjektkandidater i faggruppen. 

Konklusjon: 
Med bakgrunn i styringsgruppens vedtak i sak 5-24, vil mangel på tilskudd til dette prosjektet ikke ha konsekvenser for planlagte aktiviteter i DigiVestland. 

Sikkerhetssamarbeid Vestland

Søkt beløp: kr 2 000 000 
Tildelt beløp: kr 0 

Konsekvenser: 
Konseptfasen for sikkerhetssamarbeid i Vestland er vedtatt lagt ned av styringsgruppen, jfr. Sak 6-24. Sikkerhetssamarbeidet har derfor endret innhold og karakter. Konseptene som tidligere har vært aktuelle, blant annet et sikkerhetssenter i Vestland, er lagt til side, og arbeidet er overført til sekretariatet og faggruppestrukturen i DigiVestland. Utover våren skal sekretariatet jobbe videre med tjenestekatalogen og plan for gjennomføring av oppgavene som tilfaller DigiVestland. DigiVestland har fremdeles midler på fond fra to tidligere søknader til Statsforvalter. Midlene skal brukes videre i dette arbeidet. 

Konklusjon: 
Med bakgrunn i styringsgruppens vedtak i sak 6-24, vil mangel på tilskudd til dette prosjektet ikke ha konsekvenser for planlagte aktiviteter i DigiVestland. 

Pasientens legemiddelliste (PLL)- tilskudd Helseteknologiordninga

Bergen kommune har i lengre tid vært en foregangskommune for å prøve ut PLL. Bergen kommune nå har fått 6,27 mill. i tilskudd via Helseteknologiordninga til regional utbredelse av PLL i helsefellesskap i Bergensområdet. Tildelingen var lik omsøk beløp. Prosjektet skal realiseres i regi av ehelse i DigiVestland, og kommer til å gå over flere år. Dette blir også et samarbeidsprosjekt med Helse Vest og prosjektet vil ha en felles styringsgruppe. Tildelingen kom i første halvdel av april og, arbeidet med å etablere prosjektrigg er i gang. Mer informasjon vil bli gitt ved porteføljerapportering i juni. 

Forslag til revidert budsjett 2024

Forslag til revidert budsjett 2024

Regnskapet for 2023 er avsluttet og overføring av drifts- og prosjektmidler er justert i forslag til revidert budsjett. Stipulerte overføringer av driftsmidler fra 2023 var vel optimistisk i sak 38-23. 

  • Overføringen er nå justert, og resterende finansieringsbehov hentes fra bundne fond drift. 
  • Overføring av bundne fond prosjekt går i helhet til prosjekt og tiltak som er besluttet i sak 38-23. 
  • Utgiftsposter til drift er ikke endret.  
  • Grunnfinansiering fra kommunene er basert på opprinnelig prismodell, justert med deflator for å fange opp pris og lønnsvekst. I 2023 var deflator på 3,55%, i 2024 er den på 4,09%.  
  • Utgifter til prosjekt og tiltak er justert, dvs. at prosjekt der Bergen kommune, og ikke DigiVestland, er ansvarlig og har fått tildelt midlene, er fjernet fra budsjettet til DigiVestland (Felles kommunal journal).  

Forklaring av de ulike budsjettpostene er omtalt i sak 36-23 og 38-23. 

  

Finansiering 

 Beløp  

Innbetaling fra kommuner (stipulert) 

10 477 059 

Overførte bundne fond drift 

1 085 506  

Overførte driftsmidler 

700 280 

Overførte bundne fond prosjekt 

7 949 854 

Skjønnsmidler Statsforvalteren 2024 

2 600 000 

Helseteknologiordninga- PLL 

6 270 000 

Sum finansiering 

28 882 699 

Utgifter drift 

 Beløp  

Sekretariat, faggrupper 

8 500 000 

Samlinger og arrangement 

600 000 

Felles tiltak og prosjekter 

2 500 000 

SUM utgifter drift  

11 600 000 

 

 

Utgifter prosjekt og tiltak 

Beløp  

Datasikkerhet og beredskap 

560 314 

Digital innsynsløsning /Arkiv 

1 098 771 

Informasjonssikkerhet og digital beredskap i DigiVestland  

1 877 641 

Datasjø i regional kontekst 

700 000 

Digitale innbyggertjenester 

625 359 

Digihelsestasjon basisløsningen 

400 854 

Digihelsestasjon ungdomsforløpet 

500 000 

Digitale byggesøknader - utbredelse og bruk 

803 725 

Kjernejournal - full innføring 

60 111 

Velferdsteknologisk knutepunkt 

437 758 

Operasjonalisering av kommende nasjonal handlingsplan oppvekst  

279 793 

Digibarnevern - innføring  

208 334 

Felles kommunal journal, utvikling og utprøv (DV) 

397 474 

Digitalisering av planprosessen 

500 000 

Digital hjemmeoppfølging (DHO) 

800 000 

VT barn, unge og voksne med medfødt eller tidlig ervervet funksjonsnedsetting 

800 000 

Digital inkludering 

500 000 

Pasientens legemiddelliste – regional utbredelse 

700 000 

Helseteknologiordninga- PLL 

6 270 000 

SUM utgifter prosjekt og tiltak 

17 520 134 

 

 

SUM Utgifter 

29 120 134 

 

 ​ 

Forventet årsresultat 2024 

-237 435 

 

 

Eksternt finansierte ressurser 

 Beløp  

KS: felles modell for innføring og nettverk for e-helse 

3 776 383 

SUM 

3 776 383